BLOCAJUL – REVOLUȚIA GENERAȚIEI NOASTRE

Pe marginea unui sondaj*

Tiparul generațional, o fotografie la 10 decembrie 2017: tineri între 25–44 de ani; mai degrabă bărbați (ca în orice luptă, e nevoie în special de combatanți); cu studii superioare (ceea ce nu e echivalent cu educația, nici cu intelectul); angajați în companii private cu normă întreagă și concurențialiști („afacerile sunt război); fără apartenență la vreo formă asociativă (partide, sindicate, asociații) în chiar mediul acestora, cel urban (tendințe asociale); apetență pentru era digitală (refugiu); deși au participat la ultimele alegeri, se simt nereprezentați (substituie opoziția); sunt frustrați / dezamăgiți / furioși (pe cei de la putere și votanții lor, părinți, vârstnici, țară, viață) și neîncrezători în viitor (al tuturor).
De ce categoria de populație care o duce comparativ cel mai bine este cea mai nemulțumită, este un fenomen psiho-social cunoscut în toate mișcările revoluționare: ea se revoltă, nu cea mai necăjită.
„Legile justițieiși „corupțiasunt etichete, pretexte, un nume: dacă nu ar fi fost aceste declanșatoare (în context: Ordonanța 13), ar fi fost altele.
Conflictul de generație care persistă – iată, de fix un an – este efectul absenței opoziției politice reale și, în genere, al neîncrederii în corpurilor intermediare din societate (partide, sindicate, asociații, instituții-fantoșă). Avem la lucru o generație neliniștită care generează un tip de radicalism ce nu se va potoli curând, atâta vreme cât nu se vor schimba nici condițiile, care nu sunt însă atât politice, cum își imaginează ea, ci sociale; prin urmare, nici frustrările și deziluziile ei, nici propensiunea către utopie. Să nădăjduim doar că nu va derapa în violență.
Impresia noastră este că ceea ce trăim acum reprezintă similarul lui Mai ’68 de la Francezi (dar fără studenți și în mod prelungit, explicabil, cu alți actori și în alte condiții), în sensul unuiconflict, al unei schimbări radicale de valori.
În ciuda a ceea ce se crede, se spune, propaganda de tip „Digi24, „Realitatea Tv“, „HotNewsnu creează această realitate, ci o potențează, întreține (la fel cum este valabil și pentru cea opusă: „Antena 3, „România Tv).
Concluzia: ca orice mișcare fără țintă, nici scop (nu vrea să facă «o Românie ca soarele sfânt de pe cer», nici să readucă «epoca de aur», ci doar să-și exprime revolta), este tocmai bună de instrumentalizat, atât intern (în lupta intraexecutivă), cât și extern (pentru hard power, soft power), căci la întrebarea: Cum mutăm mai departe pe această tablă de șah a societății noastre? această generație, altfel foarte vocală, rămâne ciudat de mută.


București, 22 ianuarie 2018.