INTELECTUALII INTEGRI (I): MIHAIL SANDU

Pentru că spunem adesea «se fură», «se plagiază» – teribile impersonale ale unei societăți depersonalizate, aflate în linia mentală a unui revoluționar ca Pleșu, autorul panseului „toți am colaborat cu Securitatea – vom indica aici pe unul dintre acei intelectuali integri cărora le suntem datori.
Este vorba despre Mihail Sandu, fostul nostru profesor de Fizică de acum 30 de ani de la Liceul Economic Călimănești, autor de culegeri ale disciplinei, formator, mentor al echipelor olimpice române, profesor șí la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu.
Un exemplu:
În 2014 România a găzduit la Suceava Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică. Profesorul Sandu a făcut singur subiectele de concurs – o chestiune pe cât de inedită, pe atât de complexă – care au fost validate de somitățile disciplinei. Exista însă o problemă, recurentă la noi: să nu existe vreo suspiciune de integritate, anume că olimpicii români ar fi putut primi subiectele sau măcar vreo sugestie de temă. Situația era cu atât mai complicată cu cât elevii români sunt constant dintre cei mai buni ai domeniului.
Precizăm: nu integritatea Profesorului Sandu era în discuție, căci la acest nivel o asemenea chestiune nu se pune, ci faptul de a înlătura orice posibilă suspiciune, de care era îngrijorat doar Autorul subiectelor. Iar aceste suspiciuni – dacă vor fi existat altfel decât în grijile Profesorului – au fost complet înlăturate de Proba Practică, unde România s-a clasat pe locul... 9. Căci dacă cineva dorea să trișeze, acolo o putea face, la un exercițiu complex, care de altfel face și diferența, în timpul căruia, dat fiind timpul scurt acordat, membrii echipelor își împart sarcinile.
Și o stare de fapt:
Cum credeți că au reacționat autoritățile județene când Profesorul le-a vizitat? Nici n-a apucat să deschidă gura, căci i s-a spus: „În primul rând, noi nu agreăm ceea ce faceți dvs. Apoi, să nu cereți bani!
Cine îl cunoaște pe Prof. Mihail Sandu, știe că „băiatul din satul Jiblea Nouă (așa cum își spune singur) tot ceea ce a realizat a fost pe cont propriu, că nu a așteptat niciodată nimic de la nimeni și, cu atât mai puțin, a cerut cuiva ceva. Situația artă cât de jos am ajuns, căci lui Mihail Sandu nu i-ar fi plăcut să audă decât un singur lucru: un simplu, dar necesar «mulțumesc»!
Exemplu stă noul Laborator de Fizică al Liceului Economic Călimănești, care găzduiește premiul Echipei olimpice române din 2014, făcut integral cu banii personali ai Profesorului.
În fine, vorbim adesea de patriotism, de imaginea României, de competență și integritate, și iată pe ce ar putea, pe ce este necesar să se (re)întemeieze nu doar o întreagă societate, ci chiar un «soft power» à la roumaine.

București, 29 mai 2017.