CRONICA EVENIMENTELOR ÎN CURS (2)

2017 © Mircea Stănescu 
Vineri 3 februarie 2017
Dincolo de obstetrica și ginecologia protestelor
Sunt comunicatele Bisericilor tradiționale, care îndeamnă la calm, fiind nu doar oportune, ci binevenite în context.
Cronologic, primul este cel catolic, oarecum parțial, iar autocritica rațională („cu toții suntem responsabili) nu șterge complet constatarea.
Din contră, cel ortodox, oricât de întârziat ar putea fi apreciat, este remarcabil prin raționalitate și echilibru, căci pune într-o justă balanță lupta anticorupție și pacea socială, vorbind astfel o limbă mai limpede decât întreaga clasă politică. Să notăm că trimiterea sa explicită la Decalog (implicit „Să nu furi) este făcută în condițiile în care DNA face descinderi în Episcopiile Tomisului și Olteniei.

Sâmbătă 4 februarie 2017
Cât am fost eu de în răspăr cu protestele-astea, sunt nevoit să recunosc un lucru: dacă copiii-ăștia au reușit, așa cum și-au propus, să-i f__ă p-ăștia de la PSD, înseamnă că au c___e.
Iar despre mamele-acelea cu copii, ce să mai zic? Să nu te pui cu mamele-cu-copii!...

Duminică 5 februarie 2017
S-a-ncălzit afară, înseamnă că Protestele continuă cu o Primăvară Arabă?
*
Din nou despre comunicatul BOR
Când citești așa ceva, îți ai seama că Biserica știe mai multe nu doar despre Moarte, ci și despre Lume, Viață și Politică – ba chiar și despre Securitatea comunistă – decât toți politicienii la un loc.
Este semnul că, în ciuda jelaniilor noastre periodice, Biserica e vie.
Cu îndemnul său de a urma Decalogul și de a ține la pacea socială, ea a condamnat nu doar corupția (Porunca a VIII-a), ci și excesul generațional (Porunca a V-a: „Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta.
Iar poruncile acestea sunt cumva ca drepturile omului, adică indivizibile: una nu poate fi invocată împotriva celeilalte, nici nu pot fi luate selectiv, ci doar împreună!
*
Noiembrie 2015, prima intrare în scenă a Generației de acum:
„Există mai multe generații pe care Piața le agregă, însă faptul decisiv este că ea îşi păstrează memoria, cea care îi dă identitate, în ciuda a ceea ce se crede în mod curent. Astfel, se regăsesc teme centrale precum: dosarele Revoluției, lustrația («punctul 8 din Proclamația de la Timişoara») sau sloganurile «Pieței Universității» (1990) și Alianței Civice a anilor 1990. (...)
8) Manifestanții au o memorie vie a protestelor, a «Pieței Universității», dar nu acelaşi lucru pare să se întâmple şi cu învățămintele, ceea ce este oarecum explicabil: o altă generație intră în scenă, cea născută după «Revoluție». Să-şi strige deci durerea, să-şi facă auzită vocea, şi tot va fi un câştig!
*
Despre o tăcere: AFDPR
În actualul context lipsește această voce, situație care are rolul de a contraria, cel puțin pentru că principala organizație a foștilor deținuți politici se definește pe sine drept „conştiinţa morală a națiunii.
Însă la o aplecare mai atentă, AFDPR şi președintele ei au o anume îndreptățire să rămână rezervați, dat fiind că anticomunismul ca politică este mort, deşi nedeclarat și neîngropat.
În fine, ca unul care am spus tot răul din lume despre prestația din anii din urmă a Asociației, nuanțez, în linia lui I.D. Sârbu: nu vă grăbiți să-i judecați pe acești oameni atât pentru ceea ce au făcut, ci mai ales pentru ceea ce au refuzat să facă!
Sunt deci momente în care tăcerea, dacă nu este chiar o virtute (ca pe vremea lui Stalin, a lui Gheorghiu-Dej), nu este nici puțin lucru.

Luni 6 februarie 2017
Dacă îmi permite Generația 2017, reiau o propunere mai veche pentru soluționarea conflictului politic piroman:
Teză: Lupta anticorupție fără scrupule, contra adeversarilor politici și în afara Constituției.
Antiteză: Garanții procedurale pentru „ai noștri.
Sinteză: Luptă anticorupție cu garanții procedurale și în limitele Constituției.
Da, știu, mi se va spune că aceasta este o soluție în linia dialecticii comuniste, prin urmare, răspund: Așa și este, dar merge foarte bine, atât pentru „ciuma roșie, cât și pentru președintele cu sindrom Baader–Meinhof.
*
Revoluționarii au început să aibă ceva îndoieli, și le manifestă, recunosc că idealul lor e cumva și chior și șchiop, ba chiar și unilateral, și simt impulsul de a contrabalansa.
Din nefericire, este prea târziu, răul a fost făcut, iar orice vor face de acum încolo, o perioadă până când uitarea se va așterne peste aceste evenimente, va fi suspect de partizanat.
Am însă o bănuială nu foarte pură cu privire la intențiile lor, pe care le presupun la fel de impure: ca unii care vin din piață, înțeleg că mișcarea generațională a trecut la reflux?
*
Acum, la Realitatea Tv:
Cică Iulian Fota a fost în Piața Universității 1990, a fost membru în PNȚ și are amintiri cu minerii care l-au alergat!

Marți 7 februarie 2017
Conflictul generațional în termenii protestatarului jurnalist
Cuvântul cheie: depresie.

S-a căscat o prăpastie între generații și nu mai ajunge iubirea dintr-o parte în alta (subl. m.). Mai ales cea de la părinți la copii nu mai ajunge. Vă rog, nu mi-o spuneți pe-aia cu „părinții care s-au sacrificat ca să ne facă și să ne crească, ca dovadă supremă de iubire. Niciunul dintre noi nu le-am cerut alor noști „Mamă, tată, vreau să mă aduceți pe lume!. Ba unii, dacă am fi putut, am fi ales să îi rugăm să nu ne nască, dar nu am avut această opțiune. Acum, că suntem aici independent de voința noastră, ne-am dori să contăm pentru ei mai mult decât orice altceva. Nu e ceva rațional, e emoție și atât (subl. m.).
Altfel, îi înțeleg și pe ei, au crescut în comunism și poate au tradus iubirea mai mult în mâncare, condiții minime de trai, rechizite și meditații decât în mângâiere și emoție. Nu pot să condamn o întreagă generație, care a trăit altfel și a învățat altfel, pentru că nu înțelege dragostea așa cum o înțelegem noi. Am scris însă aceste rânduri ca un exercițiu de înțelegere și pentru generația noastră. Aș vrea să nu mai fie condamnată nici ea, când se așază pe marginea prăpastiei și plânge din cauză că mama și tata par să-l iubească mai mult pe Gâdea și să aibă mai mare încredere în el. (emoticon smile)
Nu e aroganță, nu e nici dispreț în cartoanele alea pe care scrie „Mama, tata, mi-aș dori să mă credeți pe mine, copilul vostru!. Uneori, deși suntem adulți pe dinafară, pe dinăuntru suntem doar niște copii mici care au nevoie de părinți (subl. m.) și își mai strigă, din când în când, nevoia pe Facebook sau pe pancarte, la protest. (emoticon smile)
*
Un gând
Acum, când protestele și-au atins scopul, iar mișcarea pare să se îndrepte spre reflux, guvernul şi schimbarea lui au devenit cele mai mici probleme, căci guvernele vin și pleacă, nu însă și conflictul de generație, o chestiune mult mai sensibilă și complicată.
Am trăit ceva similar în 1990 cu generația mea, una de ruptură în toate sensurile, vorbesc deci din experiență directă și pot să spun aici două lucruri, anume:
1) Fiecare generație se crede mai grozavă decât anterioara, atunci când se află cu ea în ruptură, în conflict, până în momentul în care membrii ei cei mai conștienți constată că în jur se face un loc gol, ba chiar se cască o prăpastie (în vreme ce restul continuă să arunce vina pe „moștenirea grea a trecutului, exact ca politicienii);
2) Apoi urmează ceva infinit mai greu: să refaci, să reconstruiești punți, căci altfel viața ar fi un pustiu.
Ştiu, va fi greu de prelucrat această experiență: o generație ieșită din țâțâni înseamnă depresie, care se asociază, în fazele ei radicale, cu psihoza și tot soiul de manii, tocmai de aceea Piața a agregat și tot soiul de frustrați, tarați, mutilați, întârziați și alți nef___ți, ba chiar și nebuni sadea, căci expresia sa standard este una de semi-nebunie.
Încă ceva: în acest proces politicienii, de orice culoare, vechii sau noii (ce dorm deja în Parlament sau se arată chiar mai pierduți ori incoerenți) sunt ultimii aliați. Ei nu înțeleg problema, iar dacă o înțeleg, este în contra interesului lor să o formuleze.
Paradoxal, singurul care a înțeles la noi o asemenea problemă, ba chiar a și expus-o, a fost bătrânul bolșevic Ion Iliescu, atunci când ne-a numit pe noi, cei din Piața Universității 1990, „capete înfierbântate. Diagnosticul, care ni s-a părut atunci pe cât de dezagreabil, pe atăt de jignitor, era exact, căci omul – hai să-i spun așa – cunoștea „simptomele din 1956, când participase la reprimarea altei generații aflate în conflict cu cea a părinților săi, cea a „ungariştilor.
Prin urmare, vestea proastă este, în acest caz, și cea bună: singurii aliați veritabili ai acestor crizați nu sunt alții decât părinții lor, căci acolo va exista întotdeauna un umăr pe care să-și pună capul.
*
Politica externă și depresia
Pentru că văd cum se răspăndeşte o veselie tâmpă (iar aici îmi măsor cuvintele, cel folosit fiind prea blând), care se traduce, în limbajul „piețarilor, prin „îmi pare bine c-am luat țeapă (cf. http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-21592978-europa-lumea-schimba-periculos-tocmai-acum-derapeaza-romania.htm), aș face un apel van la rațiune:
Politica externă nu este o simplă prelungire a celei interne, și în nici un caz a psihozei maniaco-depresive, politice și generaționale prezente, prin urmare, voi face aici apologia unui securist bătrân care conduce acum Ministerul român de externe, şi care a făcut în acest timp exact ce trebuia făcut: să profite de vidul geopolitic creat pentru a recâștiga, pentru România, un anume spațiu de manevră, dacă nu chiar de autonomie.
N-am să vă spun ce înseamnă pentru o țară ca România, neimportantă economic, strategic, să nu aibă loc de-ntors, să fie doar cu spatele la zid (Rusia), dar când vă veți plânge în viitor că țara noastră este preșul SUA, al puternicilor UE, să vă aduceți aminte acest moment ratat, nu în primul rând, nici exclusiv, dar și din cauza voastră.
Acum bucurați-vă de acest act nu doar piroman, ci chiar sinucigaș: am eşuat!
*
Președintele: gest confuz, provocator, belicos, inutil în Parlament
Stilul, de-acum prea bine cunoscut: împleticit, greoi, metalic. Când vrea să spună însă glume, atunci e de-a dreptul mortal – un ardelean tipic! (cf. http://m.hotnews.ro/stire/21592894)
Pentru a fi obligat să rămână în limitele unui arbitru al jocului politic (iar nu actor), acestea sunt de stabilit constituțional, căci altfel ajungem din nou exact unde ne aflăm acum, anume la bunul său plac.
Formularea sa cu „decât mai puțin, mai bine mai mult, dar nu prea mult, în cel mai bun caz i-ar face să se crăcăneze de râs pe părinții democrației moderne, de la Montesquieu până la federaliştii americani şi Tocqueville.
Şi o dedicație, Alexis de Tocqueville, Souvenirs, care ridică o temă pentru un adevărat referendum, nu butaforii precum a lui Băsescu, a sa, care le permit nu doar să supraviețuiască politic în contra opțiunilor populare, ci chiar să ducă un război în interiorul puterilor statului împotriva acestora.

Despre guvernarea republicană:

Eu înțeleg prin guvernarea republicană puterea executivă electivă.

Despre președinte şi raporturile sale cu Parlamentul:

Aveam dreptate și unii, și ceilalți. Pusă așa, problema era insolubilă, dar națiunea așa o punea. A lăsa președintelui puterea pe care o avusese regele și a-l desemna cu ajutorul poporului însemna a face imposibilă Republica. Așa cum am mai spus-o, era necesar fie ca puterile sale să fie limitate, fie ca el să fie ales de către Adunare, însă națiunea nu voia nici una, nici alta.

dacă vrem ca președintele să poată fi, fără a pune în pericol Republica, alesul poporului, se cuvenea ca prerogativele sale să fie foarte restrânse; de altfel, nici nu știu dacă asta este suficient, fiindcă, restrânse prin lege, ele ar fi păstrat totuși, datorită memoriei și obișnuințelor, întinderea de odinioară. Dacă, dimpotrivă, președintelui îi erau lăsate puterile, el nu trebuia ales de către popor.
*
Acum, că Revoluția s-a mai domolit, revoluționarii-cu-voie-de-la-poliție au trecut la teoretizări: nu vor un Președinte mediator, în limitele și așa prea largi ale prevederilor constituționale și cutumelor, ci un președinte fară nici o idee politică veritabilă, lider al unei opoziții impotente într-o coabitare imposibilă, adică o butaforie de chef de guerre.
Aceşti crizați sunt, de altfel, singurul lui colac de salvare politică într-o preocupare devenită exclusivă.
Şi ne mai mirăm că lumea îl regretă pe Ceauşescu, că e nostalgică după Iliescu!
*
Teoreticienii Revoluției generaționale: jurnaliști de vârsta a doua.
*
Poporul are dreptate: de 27 de ani spune regulat, în sondajele de opinie, că „țara se îndreaptă într-o direcție greșită.
Acum se vede însă mai bine că poporul a fost indulgent: țara lui se îndreaptă spre nicăiri!
*
Cuvântul zilei: „dialog
În fapt, este „limbă de lemn, nimeni nu vrea dialog cu nimeni.
Am un mic caiet de doleanțe, din care extrag o cerere, pe care o adresez revoluționarilor din Piață, care se pare că au intrare la Președinte. Prin urmare, o formulez:
Dacă Guvernul a procedat la un început de perestroika, desecretizâd stenogramele Ordonanței ghinioniste, l-aș ruga pe Președinte să facă un gest de glasnost’ similar, desecretizând Hotărârile CSAT privitoare la lupta anticorupție.
Mulțumesc anticipat!
*
Ce-mi place mie acest CSM!
Al cărui purtător de cuvânt răspunde la telefon la 1.30 din noapte, în chiar Noaptea Neagră a Ordonanței, în emisiunea lui Rareș Bogdan de la Realitatea Tv, dar care nu suflă un cuvințel despre Hotărârile secrete ale CSAT privitoare la lupta anticorupție, nici la echipele mixte DNA–SRI, nici la „câmpul tactic al serviciilor secrete în justiție, nici la „jocurile operative din dosare și, mai ales, de pe lângă ele.
România, data stelară 2017: o putere în Stat (judecătorească) servantă unei părți a Executivului bicefal (Președinția).
Să trăiți, șefu!
*
Acum la (I)Realitatea Tv
Iulian Fota se definește identitar ca: „pașoptist, urmaș al lui Traian!
Dacă nu mâncă sarmale și bea țuică, tot dăgeaba!
Ca să vedeți și mneavoastră ce rector de securiști avem noi...
În fine, da’ o gură de aer proaspăt n-ar merge?
*
Despre cea de-a treia putere în Stat
Componența CSAT în 2005, momentul în care au început să fie emise Hotărârile secrete ale organismului privind lupta anticorupție defășurată în afara Constituției:
Traian Băsescu (președinte)
Călin Popescu Tariceanu (prim-ministru)
Mihai Răzvan Ungureanu (ministrul de externe)
Vasile Blaga (ministrul de interne)
Teodor Atanasiu (ministrul Apararii Nationale)
Codrut Sereș (ministrul Economiei si Comertului)
Sebastian Vlădescu (ministrul Finantelor)
Monica Macovei (ministrul Justitiei)
Eugen Nicolăescu (ministrul Sănătăţii)
Gheorghe Flutur (ministrul Agriculturii)
Renate Weber (consilier prezidențial).
După cum se vede, ei sunt din tot spectrul, ba chiar și corifei ai „societății civile, precum Weber, mai puțin PSD, care va veni ulterior. Unii au căzut ei înșiși pradă acestei „lupte fracționiste fără principii a „sistemului, în care Zeița Oarbă a devenit un simplu instrument.
De remarcat un membru proeminent, foarte vocal în prezent, Tăriceanu.
Să privim acum organismele magistraților.
După 11 ani de „luptă ascuțită împotriva corupției, care a avut ca efect că, în loc să scadă, buruiana aceasta a crescut în mod straniu, proportional cu încrâncenarea luptei, pe 8 decembrie 2015 UNJR, una dintre asociațiile magistraților (cealaltă fiind ocupată, căci parte în „echipele mixte, a băgat capul între umeri), a cerut CSAT să-i spună ce-i cu hotărârile în chestie.
Văzută din interior, treaba trebuie să fi fost foarte groasă: credibilitatea judecătorilor și a actelor lor va fi ajuns undeva la zero și, mai important, presiunile asupra lor din partea echipelor operative mixte și nemixte vor fi atins cote astronomice.
Urmare, pe 11 februarie 2016 CSAT i-a invitat pe juzi la „discuții, ca să vadă ce-i mână-n luptă, iar aceștia, ca să nu-și piardă fața precum Chinezii, au pus condiții de glasnosti a întâlnirii. Ce-au vorbit acolo nu ne-au spus, ca să nu afle Rușii, dar în urma întâlnirii CSAT le-a trimis, cinci zile mai târziu, o scrisorică în care recunoștea, nespășit și cu gura pungă, imputările.
Ce-au făcut însă acești cei mai curați judecători din țară, în frunte cu vedeta media Dana Gîrbovan de la Cluuuj, acești garanți ai imparțialității justiției? Au făcut scrisorica publică?
Ei, aș, au așteptat! Ce-au așteptat? Cum, ce să aștepte, soro? Scandalul dintre puterile în Stat din ianuarie 2017 dintre o parte a Executivului bicefal (Guvernul) și Legislativ, pe de o parte, și cealaltă parte a aceluiași Executiv (Președinția și prelungiririle, serviciile secrete), pe de altă parte. Astfel, ei au publicat-o pe data de 16, la fix 1 an și o lună de la primirea ei.
De ce la atâta timp distanță și de ce acum?
Păi aici vă rog frumos să lăsați la o parte orice bună credință naturală și să gândiți Realpolitik: fiind vorba despre o luptă de putere, rolul judecătorilor nu era să moară pe altarul Dreptății, ci să se insereze în această luptă pentru putere, adică să-și câștige propriul spațiu de manevră fără a deranja prea tare pe nimeni și, mai ales, fără să-și piardă complet fața, precum aceiași Chinezi.
Acum că am încheiat de descris acest tablou demn nu de un Stat de drept, nici de unul membru NATO, UE, ci de hulita Rusie a lui Putin, cred că ne putem întoarce la proteste:
Trăiască Revoluția!

Miercuri 8 februarie 2017
Ce se întâmplă pe fondul Revoluției?

Premierul Sorin Grindeanu a discutat marți la Palatul Victoria cu reprezentanți ai Ambasadei SUA și ai companiei Bell Helicopter. Întâlnirea survine după ce în luna decembrie Airbus a cerut lămuriri de la IAR Ghimbav în legătură cu parteneriatul semnat cu Bell. Francezii spuneau atunci că memorandumul „pune în pericol prezenţa Airbus Helicopters în România. / Americanii sunt interesați să vândă României elicoptere de atac Viper, după ce în toamna trecută [România] a semnat și un memorandum cu IAR Ghimbav pentru servicii de mentenanță la modelul propus.

O țară instabilă este o pradă ușoară...
*
Să vedem cu ce se mai ocupă psihologii patriei
În loc să se uite-n gura Generației crizate.
Un interviu din care am aflat că a sări de la o informație la alta pe Internet, la televizor se numește modul psihologic „default, iar această stare provoacă „orgasm (să mă ierte cititorii, dar nu pentru absența pudibonderiei, ci a orgasmului însuși!).
În fine, până la urmă tot am rămas cu ceva, şi anume că psihologii cu mustață sunt mai sexi decât politicienii cu mustață doar pentru că citesc în mase!
*
Un alt ideolog vechi-nou al Revoluției care profețește despre mălaiul pentru vrăbiile visătoare.
Sebastian Lăzăroiu:

Una din cele mai mari gogorițe de zilele astea e despre România dezbinată. Adevărul e că România n-a fost niciodată mai unită.

*
Cam cum arată o analiză politică
Sunt de luat cu prudență considerațiile cu privire la Germania, față de care site-ul, expresie a Grupului Vişegrad, este în clivaj. În schimb, radiografia protestului de la noi este foarte pertinentă, şi ea este expusă fără menajamente, iar cititorii mei bănuiesc deja că subscriu.
Opinia mea este însă că articolul ratează, în final, răspunsul la întrebarea, pusă de altfel corect: „De ce se întâmplă această demență?
Or acest răspuns este, în final, criza unei generații care a primit prea mult, dorește să dea prea puțin în schimb, iar ținta sa este Luna de pe Cer, și care va sucomba, vorba lui Kant, în visare (Schwermerei).
Este o revoluție nu a săracilor, ci a îmbuibaților, o expresie a acelui paradox sesizat de Tocqueville în Despre democrație în America, pe care l-a numit „principiul justiției relative și care se traduce astfel, în contextul nostru: „Cei mai nemulțumiți nu sunt cei care muncesc pe 10 milioane de lei vechi la patron ci, comparativ, cei care câștigă cel mai bine. Sau, în termenii protestatarilor înșiși: „Mai bine corporatist, decât comunist (lozincă din Piață, 22 ianuarie a.c.). De aceea revendicările lor nu au nimic social, economic, nici nu vizează simple idealuri, precum toate generațiile precedente, ci glisează în abstracțiuni periculoase.
Aferim!
*
În spatele gardului Cotrocenilor, pe care scrie: „Moarte amnistiei, se ascunde leopardul celui mai dubios proiect de amnistie de după 1990, care nici măcar bătrânului bolșevic Iliescu nu i-a trecut prin cap: amnistierea crimelor și criminalilor Revoluției.
Da, știu, asta e propagandă rusă, însă faptul nu o face deloc neadevărată, ba chiar din contra!
În fine, știu și că revoluționarii nu vor avea nica de spus, așa că nu mai întreb nimic. Doar un cuvânt:
Noapte bună!
*
Cică a apărut și Manifestul Pieței, şi noua Proclamație de la Timișoara, iar acum circulă listele cu noii miniștri.
N-am văzut în viața mea niște oameni mai decuplați de realitate decât acești tineri crizați, dar, mai ales pentru o generație care se imaginează liberă și lipsită de prejudecăți, o atât de mare servitute voluntară, deși știu cum este să-ți ardă tâmplele și să-ți ia foc capul !
*
Ce-mi place mie păruiala dintre dame!
Altfel, ca simplu habarnist în ale dreptului, cred că nici lui Iordache, cel mai detestat om al momentului, nu i-ar fi prea greu să-i dea lecții Preotesei Anticorupției!
În concluzie: da, și mie îmi place Dana Gîrbovan – tânără, blondă, ochi albaștri – iar dacă n-ar avea acel prea pronunțat accent ardelenesc ar putea deveni chiar imaginea Zeiței Justiției în lupta cu Ciuma Roşie!
*
Am aflat ultima revelație a revoluționarilor: noi, ăștia, foștii „golani ai Pieței Universității, suntem mai dubioși chiar decât „ciuma roșie căci, în loc să-i încurajăm părintește să se-arunce cu capu-n gard, îi neînțelegem, criticăm, descurajăm, demobilizăm, dezangajăm.
Răspund pe același ton voit blând, parintesc, lipsit de orice nuanță de autoritate, de superioritate, dar și de menajamente:
Copii, ce-ar fi ca voi să vă comportați, în sfârșit, ca niște oameni mari și să o dovediți astfel:
1) Să nu mai căutați vinovați imaginari;
2) Dacă, în ciuda sfaturilor părintești care vă infirmă așteptările privind pulsiunile suicidare, țineți cu tot dinadinsul să vă dați cu capetele de pereți, de ce n-o faceți pur şi simplu fără a ne mai ține pe noi de responsabili și a ne lua de martori?
Şi după ce voi vă veți frănge găturile iar noi vom fi nevoiți să vă adunăm de pe jos, vom mai sta de vorbă; dacă vom mai avea cu cine!
Bine?
*
Singurul jurnalist – hai să-i spun așa – care a-nțeles că peste criza politică se suprapune o criză de generație este... Rareș Bogdan.
L-am văzut în Noaptea Neagră a Ordonanței cum a intrat în emisie începând să înjure (la propriu) și să amenințe cu emigrarea (a sa, nu a altora). N-am înțeles pe moment ce l-a apucat, știut fiind că un exemplu de persoană mai integrată în „sistem cu greu ne-ar putea veni în minte.
Omul înțelesese care era valul – sigur, mai degrabă instinctiv decât conceptual și se suia pe el în maniera cea mai de jos, demagogică, acțiune care i-a reușit din plin (aseară se lăuda cu cotele astronomice de audiență ale emisiunii şi/sau postului său).
Iată deci tribunul și tribuna Revoluției! Vă plac, copii? Ei, dacă vă plac, să-i stăpâniți sănătoși!
*
Un președinte nu doar fără nici o viziune, ci fără nici o idee politică elementară, alta decât de a căuta salvarea politică, prima factură de plătit fiind chiar prețul inutilului referendum, pe care îl dorește asimilat fraudulos unui plebiscit al acțiunii sale figurative.
Și cum un stabiliment pentru politicienii eșuați nu există, ne vom târî cu el așa încă trei ani.
PSD are nevoie de răgaz, nefiind în poziția de a schița vreo reacție, dat fiind contextul – să nu supere „copiii care mușcă din părinți , aşa că singurul gest de oarecare opoziție a rămas în sarcina UDMR, dar și acela a fost pur retoric.
La Bulivar, birjar!
*
Ce veselie tâmpă a fost azi în Parlament
Schimbătorii de replici s-au comportat asemeni unora scăpați cu viață dintr-un accident (auto, aviatic ori chiar marin)!

București, 8 februarie 2017.