O COMISIE CHURCH À LA ROUMAINE?

Pentru că platourile de televiziune au fost invadate de experți în securitate, am avea și noi câteva considerații, de simpli profani.
Dacă comisia condusă de Adrian Țuțuianu vorbește serios, atunci ar fi cazul, căci altul probabil că nu se va mai ivi, să facă o investigație a activităților SRI din 1989 încoace, în care să răspundă la întrebările legitime privind implicarea în activități ilegale și impactul lor asupra drepturilor cetățenilor.
Apoi, raportul – public – ar avea ca scop să spună care au fost relațiile de putere dintre angajații serviciului și politicieni, cine pe cine a controlat şi în ce fel, ca și evoluția acestora în timp.
În fine, investigația ar avea rolul să lumineze situația din prezent, „câmpurile tactice şi mijloacele folosite (precum supravegherea electronică), și aceasta până când nu se vor supăra contractorii americani din NATO, despre care vorbește însuși directorul serviciului.
Aceste fapte ar fi de lămurit nu în ideea de a paraliza activitatea principalului serviciu de informații intern, ci de a avea un control civil asupra lui, de a oferi garanții că drepturile omului nu sunt încălcate şi, în final, de a face ca serviciul să iasă întărit, căci pentru a contracara provocările, amenințările lumii actuale, soluția stă în informații.
Însă, din declarațiile lui Țuțuianu, comisia va avea ca obiective:
1) Să elimine din percepția publică faptul că membrii ei sunt o simplă portavoce a SRI;
2) Să probeze că este un organism care controlează cu adevărat serviciul[1].
În acest scop, ea va redacta un raport pe care îl va da publicității.
Comisia va rămâne deci una obișnuită, nu specială, iar temporal, activitatea sa se va circumscrie acuzelor apărute în prezent în spațiul public, și nu a celor lansate de-a lungul timpului scurs începând cu 1989. Prin urmare, nu va lua drept model activitatea Comisiei Church, de exemplu, din SUA anilor 1970[2], deși acuzele proferate în România în perioada de la Revoluție încoace au fost grave și numeroase. Urmarea: deși la noi America este luată de model în toate, este cu totul îndoielnic că va exista o investigație cu privire la raporturile dintre lumea politicii și cea a informațiilor, ori a impactului practicilor serviciului asupra drepturilor cetățenilor. Iată de ce nu vom putea avea nici un raport intitulat, după model american, Acțiunile informativ-operative și drepturile românilor.
În concluzie, dacă Țuțuianu nu poate și nici nu dorește să devină un Frank Church al României, atunci agitația sa politică nu prezintă mare interes, la fel cum voiajele în țări exotice ale fostului șef operativ al serviciului și ale amazoanei cu numele de cod „Anacondaau un caracter cu totul rapsodic, iar așa-zisele lor lipsuri deontologice sunt pură „limbă de lemn“.
Acestea fiind zise, vom aștepta cu încredere rezultatele anchetei, iar până atunci vom încheia optimist și regulamentar: Servim Patria!

NOTE
[1] Emisiunea România 9, TVR 1, 26/01/2017.

[2] Rapoartele Comisiei pot fi consultate la adresa: http://www.aarclibrary.org/publib/church/reports/contents.htm.

București, 26 ianuarie 2017.