O AMINTIRE CU MIHNEA BERINDEI

Bookfest
© Mircea Stănescu, 2009
Recent, a apărut vol. III din lucrarea Istoria comunismului din România, vol. III. Documente. Nicolae Ceaușescu (1972-1975), Iași/București, Polirom, 2017.
Totodată, au fost publicate două interviuri, la temă, acordate de Dorin Dobrincu[1] și Armand Goșu[2], editori împreună cu regretatul Mihnea Berindei. Ele relatează contextul proiectului, aflat în prelungirea Comisiei Tismăneanu, și schimbările benefice generate de aceasta în câmpul arhivistic autohton.
L-am cunoscut pe Mihnea Berindei, motorul său, care mi-a propus colaborarea la editarea celui de-al II-lea volum al seriei. Îmi citise volumul de documente editat în 2003, îi plăcuse cum lucrasem. Inițial am fost de acord, apoi... n-am făcut nimic.
Am înțeles de ce nu aveam nici o tragere de inimă la scurt timp, cu prilejul lansării vol. I al seriei, petrecută în 2009 în prezența președintelui de atunci al Republicii, Traian Băsescu, înțelegere pe care o pot formula astfel: cred în mod profund că istoricul nu are nevoie de politician ca să-și facă meseria, prin urmare, nu văd de ce un proiect istoric să fie măcar legat, necum subsumat unuia politic.
Dincolo de această perspectivă de principiu, opusă oricărei ancilarități, cum spuneam, publicasem deja un volum în care strânsesem documente de același tip într-un moment în care arhivele erau practic închise, și tocmai de aceea[3]. Pe scurt: la vremea respectivă publicasem documente nu pentru că ele erau accesibile, ci tocmai pentru că nu mai erau.
În fine, într-un demers de acest tip aș relativiza rolul politicienilor – și al istoricilor, deopotrivă! –, căci istoricul nu are a aștepta de la aceștia să-i preia recomandările, să-i urmeze concluziile, ci doar să se sprijine pe ele, să le utilizeze atunci când corespund propriilor scopuri. Iar dacă aceasta este o speranță, este tot ceea ce putem spera.
Politica și politica istoriei sunt demersuri complet diferite, și așa cred că este bine și eficient să și rămână. Spre beneficiul amândurora.

NOTE



București, 19 ianuarie 2017.