DISNEYLAND POLITIC LA BUCUREȘTI

Captură tv
În momentul în care în cea mai mare democrație are loc un joc murdar al „sistemului împotriva președintelui ales[1], în ruda ei mai săracă se petrece bălăcăreala corespondentă.
Ceea ce se întâmplă în SUA are deci o relevanță de context şi pentru zvârcolirile „sistemului (Deep State) de la noi, descris oarecum relevant nu doar de fosta consilieră a preşedintelui timp de două cincinale (Adriana Săftoiu), ci chiar de el însuși (un ansamblu de persoane din armată, serviciile secrete, justiție, administrație, politică, media, afaceri, universități): a se vedea CCTV Ghiță, cel cu caseta la portiță.
Căci fără dispariția peste noapte a tutelei americane, așa ceva nu doar că n-ar fi fost posibil, dar nici nu i-ar fi trecut prin cap cititorului tv de „amintiri din subterană, de vreme ce asemenea chestiuni se tranșează, pentru el și cei asemeni lui, nu în gura târgului, ci în spatele ușilor închise.
Fiind vorba despre o acțiune în desfășurare, am face doar câteva remarci:
1) Este bine că aceste lucruri se discută public, căci esența unei democrații chiar aceasta este: dezbaterea cu cei care sunt și așa cum sunt, câtă vreme alții mama nu mai face.
2) Dacă Europenii nu vor interveni curând, atunci când situația se va limpezi în SUA, luptele intestine vor înceta şi la noi.
3) Dom’ Sebi este conștient că reprezintă un tip lipsit de orice credibilitate, prin urmare, tactica lui de bază este următoarea: „A, bon, eu sunt așa și pe dincolo, dar atunci băieții – şi fetele – aceștia, care au avut relații apropiate cu mine, din Seychelles şi până la Chilia-n port, ce sunt?
4) Tactica este eficace, ceea ce pare să sugereze că o inteligență mai degrabă modestă precum a lui se consultă cu alții, care dacă nu îl sprijină, măcar lasă această impresie.
5) Pe fond, cazul este complet bizar, căci ridică o mulțime de necunoscute: Cum a reușit el să scape de filajul autorităților? Cum a reușit apoi să se facă nevăzut fără ca, aparent, nimeni să-i poată da de urmă, ba chiar să ducă propriul război personal cu șefa structurii Anticorupție și cu șeful operativ al principalului serviciu secret intern, situație care nu există în nici un stat UE/NATO?
6) Iar toate acestea pun alte întrebări și mai grave: Cum are loc căderea în dizgrație – și pentru ce motive (să lăsăm de-o parte pe cel cu Autostrada) – a unui personaj al „sistemului? Joacă Americanii un rol în alegerea țintelor, așa cum susține dispărutul-în-emisiune, sau aceasta ține de o anume activitate autonomă a organismului de luptă împotriva corupției (evident, aici nu intră în discuție legitimitatea, ci oportunitatea acțiunii)?
7) Instituția paralizată de acest dirty movie nu este nici DNA (deși credibilitatea ei în masele largi populare este moartă încă de dinainte de ultimele alegeri), nici SRI (despre care până și copiii știu că obiectul său de activitate nu este deontologia), ci Preşedinția, care îşi pierde orice autoritate, lăsând impresia nu doar că nimeni nu mai e la butoane, ci că ne aflăm într-un sat fără câini.
8) Cum se ştie, politica – şi internă şi internațională – are oroare de vid, prin urmare, să vedem cine şi cum îl va umple.

NOTE
[1] Glenn Greenwald, The Deep State Goes to War With President-Elect, Using Unverified Claims, as Democrats Cheer, la adresa: https://theintercept.com/2017/01/11/the-deep-state-goes-to-war-with-president-elect-using-unverified-claims-as-dems-cheer/.

Târgoviște, 14 ianuarie 2017.