APROPO DE REFERENDUMUL PRIVIND SCHIMBAREA CONSTITUȚIEI

Coaliția pentru Familie în logică politică
Sursa: pagina sa de Facebook
Președintele Republicii, PNL și PSD sunt de acord ca referendumul să aibă loc după alegerile generale din decembrie 2016.
Or, ca toate promisiunile, și acesta va fi, verosimil, una de campanie.
În fapt, presupunem că după alegeri nu se va mai întâmpla nimic: partidele, cele care vor câștiga alegerile, se vor concentra asupra guvernării (sau hai să-i zicem așa), lăsând tema la o parte.
Astfel, replierea de ultim moment a PSD arată, pe de o parte, că adeziunea populistă față de solicitarea Coaliției a luat locul prudenței. Apoi, pe de altă parte, și dacă mai era nevoie, că trăim o epocă post-politică, în care prăpastia dintre guvernanți și guvernați, dacă nu se va accentua, atunci se va menține.
Dar dincolo de acest nu doar malheur roumain, ci fenomen mai general, global chiar, elita politică de la noi se ghidează după un anume set de reguli, un fel de „linie politică europeană, americană – în limba de lemn: „angajamentele euro-atlantice –, prin urmare, soluția chestiunii va depinde, verosimil, nu atât de ce cred oamenii, cât de presiunile venite dinspre organismele politice ale UE, Parlamentul și Comisia Europeană, și dinspre Departamentul de Stat al SUA.
În fine, dată fiind situația, este de înțeles că fiecare o ține pe-a lui, Coaliția modificarea Constituției, iar seculariștii căsătoria persoanelor de același sex, însă BOR, colosul cu picioare de lut, se află în poziția cea mai dificilă, căci dacă va continua să se situeze pe o poziție politic inflexibilă, nenegociabilă, în perspectivă va avea doar de pierdut – a pățit-o și Biserica Catolică, în frunte cu însuși Papa –, prin urmare, ea este cumva captivă propriei poziții de aparentă forță.
Ca să rezumăm: această propunere a schimbării Constituției este una greșită strategic, și nu atât pentru Coaliție, nici pentru BOR, cât pentru ideea susținerii unui set de valori asociat „familiei tradiționale, esențial pentru societate. Căci așa-i în politică: atunci când vrei prea mult și, mai ales, când rezultatele apar ca incerte, este foarte probabil să reușești să pierzi și ceea ce ai deja, fapt care pare să devină inteligibil și pentru ierarhia ortodoxă. Părintele Constantin Necula:

Pot să vă spun din surse clare și limpezi reacția Patriarhului nostru atunci când s-a pus problema ieșirii în stradă, în 26 octombrie, pentru a susține demersul Coaliției. A zis Preafericitul: „Ajunge, avem desfășurarea manifestărilor de la București cu Sfântul Dimitrie și Sfântul Dimitrie cel Nou.

Târgoviște, 5 noiembrie 2016.