PLAGIATUL LUI ALIN MUREȘAN: REACȚIA PLAGIATORULUI ȘI A ASOCIAȚILOR (II)


Un alt asociat al lui Alin Mureșan, de aceeași teapă cu el (cine se aseamănă se adună, nu-i așa?!) este Constantin Vasilescu, coleg-subaltern de Institut, de Centru-în-chestie.
Acesta deține un blog care se intitulează „Undeva în est...” (mult prea la Est, după cum se va vedea!), de unde răspunde prezent în fața șefului care a sunat adunarea (cf. http://constantinvasilescu.wordpress.com/2014/03/19/despre-cverulenta-si-consecintele-ei/). Băieții aceștia funcționează ca o antepriză sau, mai exact, ca o unitate militară. Prin urmare, odată ce au primit ordinul de zi pe unitate, nu fac altceva decât să fie repetitivi, pleonastici în reacții, precum sunt și în plagiat.
Mai întâi, voi publica un schimb de mesaje. Menționez că nu am mai avut – nici înainte, nici după acesta – vreo relație epistolară cu destinatarul lor, la fel cum raporturile noastre personale au fost pe cât de limitate, pe atât de profesionale, prin urmare ele țin de o sferă neprivată, care poate fi deci comunicată public.

To: b[…]_v[…]@yahoo.com; mirceastanescu@hotmail.com
Subiect: Salut, Constantin!
Date: Miercuri, 20 Nov 2013 19:20:20 +0200
Am citit studiul tău, intitulat Mutații psihice și abuzuri psihiatrice în anchetele politice. Cazurile loturilor „Arsenescu”, publicat recent pe blogul tău, și pe care îl știu sub forma comunicării de anul trecut de la Simposionul Pitești (publicat anterior în volumul apărut anul acesta).
Lucrarea este interesantă și țin să te felicit!
Doar o observație de cititor, Boierule: conform logocii situației descrise formula rezumativă ar suna „Abuzuri Psihiatrice și Mutații Psihice”, iar nu invers.
În fine, o întrebare colegială: înțeleg că nu ești psiholog calificat – nici eu nu sunt! – și tocmai de aceea mă interesează care este sursa pentru termenul/conceptul de „mutație psihică”?
Mulțumiri anticipate de răspuns,
Succes în ceea ce faci,
Mircea Stănescu

Date: Joi, 21 Nov 2013 03:01:07 -0800
De la: b[…]_v[…]@yahoo.com
Subiect: Re: Salut, Constantin!
Salut, Mircea
Multumesc pentru feedback
Ma mir cum ai dat de el [contul său de Facebook, https://www.facebook.com/boier.vasilescun. n.], mai ales ca este "camuflat" sub un alt nume, in cuprinsul volumului ;))
Si eu m-am gandit la succesiunea fireasca in momentul in care am pus titlul. Am optat pentru varianta asta pentru ca mie mi s-a parut ca totusi asta este succesiunea. M-am gandit in felul urmator: oamenii astia au fost batuti/chinuiti/torturati si din cauza asta au inceput sa manifeste tot soiul de tulburari/schimbari si "alterari" ale psihicului. A urmat abuzul psihiatric, prin internarea in unitati psihiatrice pe o perioada nedefinita, in vederea musamalizarii.
In privinta "conceptului"... Nu l-am luat de nicaieri. Pur si simplu mi-a trecut prin cap si l-am pus in titlu inca dinainte de a scrie studiul, avand in minte materialul documentar pe care il aveam. Iti dai seama ca neavand pregatire in materie de psihologie/psihiatrie nu stiu daca formula asta chiar este conceptualizata. De altfel nici nu m-am aventurat intr-o analiza de specialitate. Eu am tratat subiectul dpdv istoric. Pur si simplu mi-a trecut prin cap. Acum, daca expresia o mai fi fost folosita de cineva... eu nu am cunostinta :-??
In schimb, "abuzul psihiatric", ca formula conceptuala, iti dai seama de unde l-am luat... Na, cazurile Vianu, Paraschiv etc. Cam asa...
Toate cele bune.

To: b[…]_v[…]@yahoo.com; mirceastanescu@hotmail.com
Subiect: RE: Salut, Constantin!
Data: Joi, 21 Nov 2013 13:47:52 +0200
Mulțumesc de reacție!
Înțeleg ce spui, numai că atunci logica situației e o tripletă, nu un binom: represiune – mutație psihică – abuz psihiatric. Nu am nici o îndoială că dacă te voi convinge de asta îl vei cita corect pe Doktor Stănescu!...
Altfel, termenul de „mutație psihică” este folosit de Alin Mureșan, care ar putea chiar să te acuze de plagiat, oricât de prieteni ați fi voi doi! Căci doar integritatea demersului e mai presus de orice, nu-i așa?!...
Salutări,
Mircea Stănescu

Data: Joi, 21 Nov 2013 04:35:04 -0800
De la: b[…]_v[…]@yahoo.com
Subiect: Re: Salut, Constantin!
Mircea,
Nu inteleg unde bati. Daca vrei sa-mi transmiti ceva, te rog s-o faci :) Direct.
Muresan nu ar putea sa ma acuze de de plagiat, pentru ca nu am plagiat. Am utilizat doua cuvinte aflate in vocabularul limbii romane, nu am "conceptualizat" o expresie - "mutatii psihice" si nu mi-am insusit paternitatea unui astfel de concept. Sunt doar doua cuvinte, menite a exprima cat mai concis continutul unui articol. Atat si nimic mai mult.
Iar demersul meu este cat se poate de integru.
Raman la parerea ca "logica situatiei" se inscrie in cea din titlu.
Numai bine.

To: b[…]_v[…]@yahoo.com; mirceastanescu@hotmail.com
Subiect: RE: Salut, Constantin!
Data: Joi, 21 Nov 2013 14:45:38 +0200
Constantin,
Nu bat nicăieri, nu am nimic să-ți transmit. Dacă ar fi fost acel caz, te încredințez că nu aș fi avut nici o ezitare...
Sunt doar simple remarci de Cititor interesat de istorie, care comentează ceea ce citește, cu speranța că nu îl va agasa pe Autor. Dacă am reușit așa ceva, mă retrag cu scuzele de rigoare...
Sănătate,
Mircea Stănescu

Data: Joi, 21 Nov 2013 05:05:54 -0800
Subiect: Re: Salut, Constantin!
Ok, Mircea. Ma bucur si te rog sa nu eziti daca va fi cazul. Daca am interpretat gresit, imi cer scuze.
Numai bine.

Iată puse pe două coloane textele care conțin conceptul, care îmi aparține, și pe care l-am elaborat și introdus în 1995, într-un eseu din perioada mea „filosofică” ce privea schimbările mentale din „reeducare”. Ulterior nu l-am mai reluat sub acea formă, dar sensul am continuat să-l folosesc, dat fiind că este subsumat tezei mele de ansamblu despre „reeducare”:

Vasilescu 2013
Eseu 1995
mutație psihică
(fără sursă)






Tabloul vechii sale personalităţi este bineînţeles negativ, tocmai pentru a pune în lumină mutaţia pe care o suferă.


Disperarea generează prăbuşirea interioară, iar spaima de teroare o întreţine. Acesta este momentul în care eul suferă o mutaţie.

Reeducarea totală este acel proces fără şansă prin care se produce o salvare negativă, şi în care eul (natura umană) suferă o mutaţie radicală.

Reeducarea totală. Eseu asupra „fenomenului Piteşti” (1949-1952), în „Revista de Cercetări Sociale”, nr. 2/1995, pp. 51-59 și la adresa:

http://mircea-stanescu.blogspot.ro/2007/12/reeducarea-total-eseu-asupra.html (din decembrie 2007)


Mureșan 2010

Mutațiile sufletești care s-au produs în aceste momente au fost extreme, iar regizorii întregului sistem mizau pe acesta.

(p. 51, par. 4, fără sursă.)

„Apărarea” lui Vasilescu, cum că termenul i-ar fi trecut „prin cap” (probabil în timp ce dormea!) este palidă. Introducerea unui concept ca acesta necesită o prealabilă elaborare, care este întotdeauna ilustrată de ocurențele din text. Ceea ce la el nu există, căci noțiunea apare stingheră în titlu, fără vreo legătură cu textul propriu-zis, în care nu este în nici un fel detaliată, explicitată, situație cu totul bizară pentru un demers istoric, care este prin natura sa pronunțat empiric. De altfel, cine citește serialul său în patru părți nu va pricepe ce înțelege prin „mutație psihică”: o schimbare rapidă, profundă și de durată a sentimentelor și convingerilor (ca la Stănescu) sau o modificare de comportament limitată la perioada anchetei? Distincția este esențială, iar conceptualizarea istorică este efectul logic al unei analize empirice. Or Vasilescu al nostru susține că are totul în cap, încă de la început, prin nu se știe ce hocus-pocus!
După cum am arătat și în cazul lui Alin Mureșan, „mutație” – a Eului, a personalității, a naturii umane – este o idee (și o marcă stilistică) proprie nouă. Reperul cultural de la care am pornit în revalorizarea și aplicarea acestui concept la contextul istoric al „reeducării” (care este jumătate anchetă, jumătate „reciclare” mentală) nici măcar nu aparține Psihologiei, ci Geneticii.
Inițial am presupus că Vasilescu a „preluat”... prietenește termenul de la plagiatorul meu, însă, după cum am văzut, el neagă cu tărie acest lucru.
Oricum ar fi, nu mă voi strădui să pătrund și să elucidez acest mister: de unde va fi „pescuit” el conceptul, direct din eseul meu sau de la Alin Mureșan (cazurile de plagiatori plagiați sunt, într-un context de necinste intelectuală, la fel de numeroase!), căci pentru mine amândoi sunt de aceeași teapă.
Mai grav decât faptul că omul a preluat – conștient sau inconștient – un termen elaborat de altcineva este faptul că nu are o idee clară despre maniera corectă de a proceda în știință și, în tot cazul, că pare să nici nu-l intereseaze cine este această „doamnă” și de ce istoricul trebuie să o invite mereu la dans. În mod normal, în momentul în care i se semnalează o apropriere nepermisă (ba chiar și o apropiere!), orice cercetător onest are obligația de a lua în serios observațiile și de a face precizările, reașezările, reparațiile cuvenite.
Pentru că Alin Mureșan continuă să calce-n străchini, negând că ar cunoaște eseul meu din 1995, iar asociatul său Vasilescu visează chiar unul dintre conceptele din acel eseu (câte coincidențe ciudate asociate celor doi asociați!), voi încheia, și de această dată, lucrând cu materialul clientului. Site-ul http://www.fenomenulpitesti.ro/ conține la rubrica „echipa” numele: Alin Mureşan („manager de proiect”), Cosmin Budeancă, Constantin Vasilescu și Clara Mareş (documentare), iar la „resurse / linkuri” găsim trimiterea: „Mircea Stănescu - Blogul istoricului Mircea Stănescu, cu câteva articole despre „reeducarea violentă de tip Piteşti»”. Eseul despre care vorbim este chiar unul dintre acestea, pe care „managerul” Alin Mureșan (un termen din „limba de lemn” folosit cu intenții manipulatoare) și documentaristul Constantin Vasilescu susțin manu propria că le cunosc.
Acest caz nu prezintă vreo mare importanță din punct de vedere al salubrității (și salubrizării) disciplinei istorice, căci comparat cu cel al patronului său, care este un „pește mare” – și în cazul căruia plagiatul este pe cât de laborios, de masiv și de sistematic, pe atât de rușinos –, cel al lui Vasilescu este minor, iar autorul său „plevușcă”. În consecință, este tot atât de firesc ca el să rămână în siajul managerului său.
Pe de altă parte însă, este necesar să fim conștienți de faptul că și „peștii mici” se pot îngrășa, ba chiar transforma în „rechini”. Și mai ales cei care învață psihologie de la psihologii Securității pentru a le pune diagnostice istoricilor care le dezvăluie procedeele murdare.

București, 20 martie 2014.